handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Соціальні працівники допомагатимуть хворим на туберкульоз

Зниження захворюваності на туберкульоз, зменшення смертності від туберкульозу, підвищення грамотності населення – це чи не першочергові завдання, які поставили перед собою громадські активісти Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» та медичні працівники КЗ «Кіровоградського обласного протитуберкульозного диспансеру» задля зупинення епідемії туберкульозу. Про наміри, завдання та епідемію в регіоні, спілкуємося з експертами.

Оксана Шершень, координатор напрямків проекту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду, який реалізує КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»:

«Протягом останніх п’яти років спостерігається тенденція до зниження рівня захворюваності на туберкульоз, але у І кварталі 2017 року спостерігається його зростання, в тому числі хіміорезистентного. Особливо загрозливим є несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою, пізнє виявлення хвороби та хворих з ко-інфекцією (ТБ/ВІЛ/СНІД), що зумовлює високий рівень смертності від туберкульозу та є наслідком недосконалості комплексного підходу до поєднання профілактичних та лікувальних програм в єдину дієву систему протидії епідеміям.

Надання комплексної медичної та психосоціальної допомоги хворим має ґрунтуватися на індивідуальних потребах конкретного пацієнта. Тому наші соціальні працівники надаватимуть системну адресну допомогу пацієнтам. Це має ряд переваг для хворого: безперебійне забезпечення ефективними препаратами, можливість лікуватися вдома, підвищення прихильності хворого до тривалої терапії.

З огляду на зазначене, існує необхідність перегляду та зміни підходів до організації, планування заходів протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу відповідно до нових глобальних стратегій та керівних документів Всесвітньої організації охорони здоров’я та Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу щодо прискорення відповіді для зупинення епідемій.

Мета проекту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині», що реалізує наше відділення, - формування та підтримка прихильності до лікування туберкульозу у представників груп ризику та забезпечення доступності високоякісних послуг під час амбулаторного лікування туберкульозу. Також опанування та дотримання навичок  профілактики туберкульозу серед близького оточення клієнта. Зниження рівня стигматизації і дискримінації у сфері надання послуг хворим на туберкульоз, людям які живуть з ВІЛ, представникам груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз та інфікування ВІЛ з метою протидії поширенню туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу».

Алла Щаслива, лікар-фтизіатр диспансерного відділення №1 КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер»:

«Туберкульоз передається аерогенним шляхом, тобто через повітря. Зараження відбувається, якщо людина вдихнула повітря, в якому є часточки, що містять на своїй поверхні збудника туберкульозу - Mycobacterium tuberculosis(так званий інфекційний аерозоль). Також важливим є розмір частинок пилу, що вдихаються. Якщо частинки інфекційного аерозолю мають розмір в діаметрі 6-8 мікрометрів, тоді при потраплянні такого аерозолю в найдрібніші частинки легень – альвеоли, може відбутись зараження на туберкульоз.

Враховуючи те, що туберкульоз розвивається повільно, на ранніх стадіях захворювання немає ніяких симптомів: ні кашлю, ні задишки, ні підвищеної температури. Тому лікарі радять щороку проходити флюорографічне обстеження, щоб виявляти захворювання якомога раніше. Але якщо людину хвилюють слабкість, втомлюваність, зменшення маси тіла, схуднення, нічна пітливість, підвищення температури 37.2, кашель більше двох тижнів – це можуть бути симптоми туберкульозу. Для того, щоб уникнути хвороби, рекомендуємо займатися спортом, влаштовувати прогулянки на свіжому повітрі, регулярно провітрювати кімнати, правильно харчуватися, щорічно проходити медичні огляди, відмовитися від шкідливих звичок».

Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.