handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Ефективна медицина через раціональне використання коштів: чи досягне свого громадськість?

Співпраця пацієнтів, лікарів та чиновників, започаткована минулого року на Кіровоградщині, дає перші результати. Чиновники готові висвітлювати, куди та на що витрачаються бюджетні кошти, а лікарі - дослухатися до думки пацієнтів. Проте наскільки такий діалог може бути стабільним та чого очікувати у 2016 році, говорили учасники круглого столу «Кіровоград – відкрита медицина: досягнення та перспективи», що пройшов в місті Кіровоград 28 січня.

До участі у заході долучилися перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Коваленко, експерт Міжнародного фонду «Відродження» Сергій Жук, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко, начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук, депутати, медики та громадськість.

Тема медицини не втрачає своєї гостроти. Громадськість хоче бачити прозорість у її фінансуванні та отримати якісне лікування. Саме над цим працюють громадські активісти КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ». Мета – медицина у Кіровоградській області повинна бути ефективною через раціональне використання коштів.

Аби налагодити конструктивний діалог спільно працюють чиновники, пацієнти та лікарі у рамках проекту «Кіровоград – відкрита медицина», який у місті реалізують експерти  Кіровоградського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ», за підтримки МФ «Відродження» у межах програмної ініціативи «Громадське здоров’я».

На дану ініціативу відгукнулися чиновники. Зокрема, Сергій  Коваленко зазначив, що необхідно працювати над налагодженням ефективного діалогу, який поліпшить якість надання медичних послуг. Олег Рибальченко, який виступив співорганізатором Громадської пацієнтсько-лікарської ради, підтвердив, що налагодження діалогу дасть результати у медичній сфері.

Спеціалісти КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» у рамках даної ініціативи висвітлили і перші результати. При департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації створено Громадську пацієнтсько-лікарську раду; отримано інформацію про бюджет від департаменту охорони здоров’я ОДА щодо розподілу видатків обласного бюджету на 2015 рік для реалізації ініціативи «Відкритий бюджет»;  вдалося досягти фінансування замісної терапії за кошти місцевого бюджету, зокрема, препарату Бунпрен ІС, який дає змогу паралельно лікувати ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатит В, С. Таким чином сучасний стан реалізації програмної ініціативи засвідчив, що чиновники готові чути і враховувати думку громадськості.

У рамках проекту громадські активісти КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» здійснюватимуть візуалізацію бюджету департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та бюджету міста Кіровоград, працюватимуть над налагодженням ефективного діалогу «лікар-пацієнт».