handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Уперше на Кіровоградщині жінка пройшла лікування туберкульозу за інноваційним методом

Тетяна – мама двох діток. Про туберкульоз дізналася торік, лікуючи пневмонію. Вона пережила всі кола хвилювань і розчарувань, а потім вилікувала хворобу за вісім місяців.

- Про туберкульоз я дізналася випадково. У мене почало боліти горло і підвищилася температура. Я звернулася в лікарню. Мене поклали з двостороннім запаленням легень. Через десять днів зробили повторне обстеження, сказали, що в легенях є деякі зміни, що повторно будуть оглядати через двадцять днів після основного лікування. Зробили КТ і сказали: «туберкульоз». Я думала, що збожеволію, коли дізналася про хворобу. У мене була істерика: «Чому я? За що?». Підтримали рідні вдома, я  змирилася і почала лікуватися. Я знаю, що інфікувалася від свого знайомого, в якого була відкрита форма туберкульозу, він не лікувався і не сказав мені про це, - пригадує історію розвитку хвороби Тетяна, клієнтка проекту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», який реалізує благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), впроваджується РАТН.

Лікуватися жінка почала у серпні 2020 року в Києві. Та потім від своєї лікарки почула про  можливість вилікуватися за шість місяців. Тетяна зізнається, що спочатку не повірила, адже знає про довготривале лікування туберкульозу. Та мова йшла про інноваційне дослідження BРaL. Погодилася і чекала півтора місяці.

- Я погодилася, адже хотіла якнайшвидше одужати. До того ж, за цим дослідженням лікування, я  мала приймати більше таблеток. І от 5 травня я завершила лікування, - каже Тетяна. – До того ж, із січня я отримувала допомогу соціальної працівниці проєкту Анни Шевченко, яка консультувала з різних питань. Суттєву допомогу надала благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький», які компенсували проїзд у Київ і у зворотньому напрямку. А також тут мені дуже допомогли із сертифікатами на продукти харчування. Я дякую всім, хто мене підтримав на шляху до одужання! Я щаслива зі своїми діточками, ми разом будуємо плани на літо! Я зрозуміла головне, що здоров’я – найцінніше, що у нас є, - каже Тетяна.

Соціальна працівниця Анна Шевченко розповідає, що її клієнтка з відповідальністю поставилася до свого лікування. Особливо, в обстеженні кожні пів року своїх дітей на туберкульоз.

- Це надзвичайний прорив, що вже зараз пацієнти Кіровоградської області мають можливість отримувати лікування новими протитуберкульозними препаратами за скороченими режимами лікування. Лікування за інноваційною схемою BpaL  загальною тривалістю 6-9 місяців, порівняно зі стандартними режимами лікування лікарсько-стійкого туберкульозу, тривалість яких становить 18-20 місяців, не тільки є ефективним з лікарської точки зору, але й з точки зору звичайної людини, якій довелося стикнутися віч-на-віч з проблемою лікарсько-стійкого туберкульозу. При застосуванні значно меншої кількості протитуберкульозних препаратів, таке лікування сприяє швидкому покращенню якості життя пацієнтів та є унікальною можливістю  для них скинути «тягар туберкульозу зі своїх плечей»  і повернутися до свого звичайного життя за короткий період часу, - наголошує заступник головного лікаря КНП «Кіровоградський обласний фтизіопульмунологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради» Оксана Цапик.

На даний час загалом в Україні продовжують лікування за схемою BpaL  56 осіб з різних областей України. З них, троє жителів Кіровоградської області отримують таке лікування та в найближчий час мають його завершити.