handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

На Кіровоградщині діти хворі на туберкульоз лікуються новими препаратами

Понад два роки пацієнти, хворі на хіміорезистентний (стійкий до багатьох протитуберкульозних препаратів) туберкульоз, забезпечені новими високоефективними ліками. Торік ці препарати були включені до схем лікування і шести дітей з Кіровоградщини, віком від одного до тринадцяти років, у яких діагностували туберкульоз.

- Лікарям вдається щороку знижувати кількість нових випадків захворювання на туберкульоз, проте зовсім його побороти поки що важко. На жаль, кількість дітей, хворих на туберкульоз, останнім часом не зменшується. А найгірше те, що почастішали випадки виявлення серед дітей стійких до лікування хіміорезистентних форм туберкульозу, - розповідає головна лікарка КНП «Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради» (колишня назва – протитуберкульозного диспансеру) Галина Горенко. – Зараз ми зробили суттєвий крок вперед у лікуванні цього захворювання. Є нові протитуберкульозні препарати, які можна використовувати у лікуванні дітей. Це докорінно змінює наші старі уявлення про лікування до нещодавно невиліковного туберкульозу!

У рамках проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» ми запитали Галину Горенко про ефективність цих ліків.

- Мова йде про скорочення строків лікування з двох років до дев’яти  місяців - одного року – а це скорочення строків лікування в два рази! Варто відзначити, хорошу переносимість курсу лікування у дітей. Значно більшу прихильність до лікування у батьків, адже саме вони найперші контролюють лікування дітей – батьки бачать близьку мету лікування – одужання, та наполегливо йдуть до неї! Це значне зменшення небажаних проявів від ліків – так званих побічних реакцій! Зменшення кількості ліків у схемах лікування –замість 5-6 видів препаратів – 3-4 види. Відсутність ін’єкційних препаратів (уколів) – лише таблетовані ліки! Серед діток нашої області вдалося досягнути швидкого прогресивного покращення стану дітей та гарного загоєння туберкульозних змін вже в перші місяці лікування! – зауважує фахівець.

За словами Галини Горенко, нові протитуберкульозні ліки показали себе як безпечні, що гарно переносяться навіть дітьми. Завдяки їм, вдалося значно скоротити строки лікування, і це – найголовніше. Також нові схеми лікування забезпечують надійне вилікування та знижують ймовірність розвитку повторного захворювання на туберкульоз. Ми всі маємо надію, що завдяки цьому, в найближчому майбутньому нам вдасться значно знизити рівень дитячої та підліткової захворюваності!