handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Навіщо здоровим дітям профілактика туберкульозу

«Чому призначається лікування протитуберкульозними препаратами здоровим дітям? Вони ж такі маленькі. Та ще й на скільки? На термін від трьох до шести місяців! І це ще не все – можливо, лікар призначить не один, а цілих два протитуберкульозні препарати?! Це жах!», - з такими думками найчастіше приходять батьки до дитячого фтизіатра.

Коли ж необхідно призначати здоровим дітям  протитуберкульозну профілактику, у рамках проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині», ми запитали у  головної  лікарки КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» Галини Горенко.

 Медикаментозна профілактика туберкульозу - це застосування одного, або декількох протитуберкульозних препаратів у дітей, які мають підвищений ризик захворіти на туберкульоз. При цьому вкрай важливо впевнитись, що дитина не хвора на туберкульоз. Основні причини для призначення хіміопрофілактики, це - контакт із хворим на туберкульоз, вперше позитивний результат проби Манту з 2 ТО («Віраж» тубпроби), значний ріст (більше 5 мм за 1 рік) проби Манту з 2 ТО, гіперергічний результат проби Манту (на місці ін’єкції – почервоніння з набряком шкіри (папула) більше 17 мм в діаметрі, пухирці в місці ін’єкції (везикули) будь-якого розміру, розповідає лікарка.

 - Якщо дитина контактувала з хворим на туберкульоз, дихала із ним одним інфікованим повітрям, то найпевніше, збудник уже опинився  в дитячих легенях. Тому потрібно зробити усе, щоб наявне тубінфікування не переросло у захворювання. Якщо ж проблеми з результатами реакції Манту – позитивна проба говорить про те, що у організмі вашої дитини наявний збудник туберкульозу, і чим більш позитивний результат реакції, тим нижче імунітет від цієї хвороби, - наголошує Галина Горенко.

Зі слів експерта, «почекати» у профілактиці туберкульозу можна, якщо невідомо, які саме ліки будуть ефективні для профілактики – до моменту появи даної інформації. Якщо мама та дитина на грудному вигодовуванні мають приймати ліки разом для профілактики – мама прийматиме після завершення лактації. У разі наявності інших супутніх захворювань, лікування яких в даний час важливіше, а лікування разом із прийомом протитуберкульозних препаратів може підвищити ризик розвитку небажаних лікарських реакцій.

Відмовляють у хіміопрофілактиці туберкульозу (на жаль, є й такі випадки), якщо неможливо підібрати дієвий протитуберкульозний препарат, що буде активно боротися з інфекцією. Також при непереносимості протитуберкульозних препаратів, якщо є висока ймовірність не завершити розпочатий курс профілактики.

- Розпочата профілактика має бути завершеною обов’язково, інакше наслідки можуть бути шокуючими та смертельними! Адже в разі неповного курсу профілактики туберкульозна паличка мутує та стає дуже сильною, навіть непереможною… Так, профілактика туберкульозу  -  це тривало, складно і деколи неприємно. І в першу чергу, це – відповідально! А відповідальність - це аксіома батьківства, умова затишного та здорового, комфортного дитинства наших малюків, - підкреслює Галина Горенко.