handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

«У лікарні мене «відфутболили», хоча в мене на руках було електронне направлення», - клієнтка

«Сімейний лікар виписав мені електронне направлення на діагностичне дослідження - рентген легенів. Звісно, я звернулась до рентген-кабінету  амбулаторії міста, куди мене направив «сімейник». Але медсестра рентген-кабінету одразу  «відфутболила» мене до реєстратури, пояснюючи, що в неї немає технічної можливості перевірити е-направлення. У реєстратурі теж сварилися, чому я завітала саме до їх установи. Так мені нічим і не допомогли, а відправила до завідуючого рентген-кабінетом. І лише на початку першої години дня, я таки зробила рентген. Але завідувач рентген-кабінетом у присутності всієї черги сварився на мене… Так я добивалася діагностичної послуги в лікарі», - цю історію БО «100 відсотків життя. Кропивницький» розповіла наша клієнтка Оксана.

 Як діяти – консультує юристка проєкту «Колобаритив послуг з виявлення та лікування ВІЛ» ACCESS Pro в рамках програми PEPFAR (2018 – 2023)» Тетяна Ковальова.

 «Відповідно до ст. 6 Закону України «Про фінансові гарантії медичного обслуговування населення», пацієнт має право на отримання необхідних медичних послуг належної якості за рахунок коштів державного бюджету України, передбачених на реалізацію програми медичних гарантій, у надавачів медичних послуг.

Електронні направлення виписує лікар первинки або лікуючий лікар. Отримання медичних послуг у спеціалізованих медзакладах та у лікарів-спеціалістів, проведення обстежень, госпіталізація здійснюється для пацієнта безоплатно за умови наявності  е-направлення (електронного направлення).

Пацієнт самостійно обирає медзаклад, в якому отримати ці послуги, незалежно від свого місця проживання чи прописки, або того, в якому районі чи місті працює лікар, який виписав це направлення. Інакше кажучи, пацієнт може звернутись  в будь-який  комунальний заклад, якщо заклад уклав договори з НСЗУ на надання відповідних послуг. А НСЗУ перерахує кошти саме тому закладу, в який звернувся за допомогою пацієнт.

З огляду на вищеописану ситуацію з клієнткою, особі, яка натрапила на таке неправомірно зухвале ставлення медпрацівників, що має вираз у відмові в наданні послуги  - треба  не панікувати, а усвідомлювати, що прийшовши до медзакладу, маючи е-направлення (16 цифр отриманих  від лікаря, або в смс повідомленні системи), він в будь-якому випадку повинен отримати необхідну послугу. І в даному випадку, завдання працівника реєстратури – перевірити в комп’ютері е-направлення та запропонувати пацієнту пройти до місця надання  послуги.

За результатом розгляду звернення клієнтки за правовою допомогою юристом складена та направлена мотивована скарга  на ім’я  головного лікаря амбулаторії та копія скарги для управління охорони здоров’я міської ради м. Кропивницького.

У будь-якому випадку, на неправомірні дії медпрацівників необхідно реагувати скаргами, адже вищевказана поведінка і відношення до пацієнтів з боку працівників медичного закладу є неприпустимими. До того ж, у період запровадження медичної реформи, мета якої - забезпечити всім громадянам України рівний доступ до якісних медичних послуг, перебудувати систему охорони здоров’я так, щоб у її центрі був пацієнт».

Якщо ви вважаєте, що ваші права порушені, звертайтеся до БО «100 відсотків життя. Кропивницький». Детальні консультації за адресою: м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2 (Будинок побуту), офіс 610, тел.: (0522) 24-69-04.