handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

«Я працювала продавцем без оформлених документів. Мене обдурив власник намету…», - клієнтка

«У нашому мікрорайоні з’явився намет для торгівлі прохолодними напоями. Я почала працювати в ньому продавцем. Власник намету сказав, що документально оформить моє працевлаштування протягом місяця, але вже на другий день до торговельної точки прийшли поліцейські, які склали на мене протокол за торгівлю у невстановленому місці. Виявилося, що власник намету не отримав необхідних дозволів. Що мені тепер робити?», - із цим запитанням до нас звернулася клієнтка Олена (ім’я змінено).

 Консультує юрист проєкту «100% життя та якісних послуг на Кіровоградщині» Арсен Арутюнян:

 «Відповідно до ч. 1 ст. 160 Кодексу Україні про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) відповідальність настає за торгівлю з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях. Зважаючи на положення цієї норми та пояснення клієнтки, встановлено, що в цій ситуації дійсно могло мати місце порушення, передбачене ч. 1 ст. 160 КУпАП. Але клієнтці не було відомо про необхідність мати дозволи, що було обов’язком роботодавця.

Щодо факту притягнення до адміністративної відповідальності за фактом торгівлі з рук у невстановленому місці. Відповідно до проведеного аналізу судової практики у зазначеній категорії справ суди, як правило, закривали справи за малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення або повертали матеріали провадження до органів Національної поліції для належного оформлення. Лише в одній з двадцяти проаналізованих постанов особу було визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 160 КУпАП. Таким чином, ймовірність притягнення до відповідальності за вказане порушення є мінімальною.

Враховуючи вказану судову практику, клієнту запропоновано погодити форми захисту із працедавцем, зокрема, вирішити питання про подання до суду клопотання про відкладення розгляду справи, що може сприяти закриттю справи. У разі невжиття жодних заходів з боку роботодавця клієнтці запропоновано подавати вказане клопотання.

Додатково клієнтці пояснено, що вона може оскаржити в апеляційному порядку постанову суду про визнання її винною шляхом надання пояснень. Одним із таких пояснень була б вказівка на те, що клієнтка вважала, що працювала офіційно і власник палатки мав би забезпечити всі умови для здійснення торгівлі, зокрема, отримання необхідних дозвільних документів. Проте слід звернути увагу, що в такому разі роботодавця в майбутньому правоохоронні органи могли б притягнути до відповідальності за фактом допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору. Кодексом законів про працю передбачена відповідальність за таке діяння у вигляді штрафу у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. Тобто, на день публікації, розмір цього штрафу за одного працівника складає 47 230 грн.». 

Якщо ви вважаєте, що ваші права порушені, звертайтеся до БО «100 відсотків життя. Кропивницький». Детальні консультації за адресою: м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2 (Будинок побуту), офіс 610, тел.: (0522) 24-69-04.