handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Хворий на туберкульоз: Я зрозумів цінність життя

В Україні на десять випадків зареєстрованого туберкульозу легень припадає один випадок позалегеневого туберкульозу. Діагностувати це захворювання складно, втім, ліки від нього в державі існують безкоштовні.

Серед клієнтів проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині», що втілює благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький», під медико-соціальним супроводом є чоловік з діагнозом «туберкульоз хребта».

Назар з юності займався спортом і ввів здоровий спосіб життя. Останні три роки працював з-за кордоном, адже були плани заробити коштів на власне житло та автомобіль. І все йшло за планом, але раптовий біль у спині, який не давав спати вночі і нормально ходити вдень, загальна втома – змусили чоловіка звернутися за медичною допомогою.

- Я звик планувати життя. Хвороба, тим більше така, яку мені діагностували, в мої плани не входила. Коли мені різко стало погано, я повернувся на Кіровоградщину. Пройшов безліч обстежень – від здачі аналізів до МРТ. Результату не було, діагноз мені не поставили. Потім я пішов знову на  повторне МРТ, після якого мені і порадили звернутися в протитуберкульозний диспансер. Біль в спині  і туберкульоз – що між ними спільного? Це перше, що я подумав, але пішов в тубдиспансер, бо вже не міг приймати знеболюючі. Я знову тут пройшов обстеження і тоді лікарка мені сказала: «У вас туберкульоз хребта. Лікування є. Головне – розпочніть його». З одного боку - страшний діагноз, з іншого -  надія, що є лікування, що хвороба не смертельна, - розповідає Назар по телефону  історію, адже не хоче відкривати своє обличчя, щоб раптом не зустрілися в місті.

Чоловік одразу почав лікування. Спершу пройшов інтенсивну фазу лікування. Потім його перевели на підтримуючу терапію і амбулаторне лікування. На цьому етапі вчасно на допомогу прийшов соціальний працівник проєкту Максим Горюнов.

- Під соціальний супровід Назара мені передали у обласному протитуберкульозному диспансері. Під час знайомства з чоловіком, він розповів, що важко приймав свій діагноз, не вірив. Я його морально підтримував, підбадьорював, допомагав повірити у власні сили. У нас були спільні теми для розмов, тому труднощів не виникало. Я приносив йому протитуберкульозні препарати додому ввечері, адже він пив їх щодня в один той самий час. І поки він їх випивав, ми з ним спілкувалися. Прихильність до лікування у Назара була стовідсоткова, - розповідає Максим Горюнов.

Лікування туберкульозу хребта у Назара триває сім місяців. Зараз він почувається значно краще, біль у спині минув.

- Я 10 квітня випиваю останню таблетку. Дуже добре, що я потрапив у проєкт благодійної організації і Максим мені приносить ліки додому. Це суттєва підтримка. Якщо почуватимуся надалі добре, планую далі їхати за кордон, адже в мене є плани, які я повинен втілити. Зараз я дуже добре зрозумів цінність свого життя, - додає Назар.