handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Катерина Тимошенко: Тривалість життя людини з ВІЛ - рівноцінна тривалості життя людини без ВІЛ

На Кіровоградщині третій рік поспіль благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький» втілює проєкт «HealthLink» «Прискорення сталої відповіді епідемії ВІЛ/СНІД» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Про результативність проєкту спілкуємося з його новим координатором Катериною Тимошенко.

- Катерино, ти пройшла шлях від соціального працівника проєкту Health Link до його координатора. Які твої ТОП-5 порад з мотивації до обстеження людей на ВІЛ?

- У проєкті я працюю третій рік. Спочатку займала посаду соціального працівника, а з березня – координатора. Щиро дякую команді благодійної організації «100 відсотків життя. Кропивницький» за довіру. Робота соціального працівника не така вже й проста,  як звучить сам термін  «соціальний працівник». Я пройшла більше десяти тренінгів і онлайн-навчання з мотиваційного консультування, роботи над стигмою та дискримінацією, залученням до тестування статевих партнерів, і власне, тестування. Як підтвердження отримала не лише сертифікати, а головне - знання, які мені допомагають у роботі в соціальній сфері.

Існують різні підходи з мотивації людей на проходження тестування задля встановлення статусу. Все залежить від того, до якої соціальної, вікової та уразливої категорії чи групи вони відносяться. До кожного - індивідуальний підхід. У більшості клієнтів,  особливо старшого покоління, відсутні знання про ВІЛ. Тому цим людям треба  приділяти більше часу для консультування.

З власного досвіду скажу, що для мене ТОП-5  порад наступні. Перша - володіти знаннями «попереджений - озброєний», друга - вміння аналізувати, третя - зосередженість, четверта - приймати рішення і діяти, п’ята - ставши помічником собі – допоможи іншому.

- Чи завжди людей, у яких діагностують ВІЛ, вдається мотивувати до лікування та взяти під соціальний супровід?

- Мені теж не одразу вдавалося мотивувати людину з ВІЛ-інфекцією до лікування. Я теж інколи розчаровувалася у собі, але знаходила силу, сміливість і, головне, важливі слова, щоб донести їх до клієнта. Я вдячна своїм колегам, які працюють в благодійній організації та мають великий досвід роботи за їх корисні поради.

Головне соціальним працівникам -  не звинувачувати себе «що я не так зробив», «я не ті слова підібрав». Соціальні працівники забезпечують соціально-психологічну  підтримку і супровід, а не приймають рішення за людей. Наше завдання - надати достовірну інформацію клієнтам. Як результат, це буде прийняте рішення клієнтом на користь власного здоров’я. У людей, які живуть з ВІЛ, існує чимало страхів - дискримінація, стигматизація, відсутність знань про життя з ВІЛ, прийняття ВІЛ-позитивного статусу і розкриття статусу статевому партнеру. Тому робота соціального працівника та всієї команди проєкту полягає в тому, щоб навчити людей жити з ВІЛ повноцінно.

- Яка місія проєкту і яка команда супергероїв рятує життя?

- Основною ціллю проєкту є ефективна та цілеспрямована робота з виявлення  людей, які не знають свого ВІЛ-позитивного статусу. У нашому регіоні проєкт охоплює два заклали охорони здоров'я у місті Кропивницький, Кропивницький район, міста Світловодськ і Новомиргород, селища міського типу Добровеличківку, Вільшанку, Новоархангельськ та Компаніївку. Тут клієнтів з ВІЛ-позитивним статусом беруть під соціальний супровід та вчать жити з ВІЛ-статусом так, щоб бути безпечним для суспільства.

У команді проєкту працюють шість соціальних працівників та сім медичних координаторів, які вдосконалюють свої професійні якості. Вони залучають клієнта до тестування та постановки на диспансерний облік, мотивують до отримання антиретровірусної терапії.

- У рамках проєкту лікарні отримували безкоштовно тести на ВІЛ. Скільки тестів уже передано у 2020 році?

- У якості благодійної допомоги ми забезпечуємо лікарні експрес-тестами з діагностики ВІЛ-інфекції. У 2020 році лікарні вже отримали 300 швидких тестів. Цього року протестовано на ВІЛ 470 осіб. У сімнадцяти осіб лабораторно підтверджені аналізи на наявність ВІЛ, шістнадцять осіб уже взято під соціальний супровід.

ВІЛ-інфекція - це хронічне захворювання, яке виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини, і викликає порушення роботи імунної системи. За останні десятиліття в лікуванні цього захворювання відбулися значні зміни. За умов  прийому антиретровірусної терапії ВІЛ-позитивні жінки можуть народжувати здорових дітей. Тривалість життя людини з ВІЛ - рівноцінна тривалості життя людини без ВІЛ.  Аби мати змогу донести цю інформацію до населення, мати можливість тестувати більшу кількість людей, треба розширювати географію реалізації проекту Health Link, залучати до співпраці нові  заклади охорони здоров`я, популяризувати просвітницьку робота та проводити інформаційні кампанії.