handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Люди з ВІЛ живуть довго і щасливо

Назар не знав про ВІЛ-статус, допоки онкозахворювання не поклало його на лікарняне ліжко у Кіровоградський обласний онкодиспансер.

Тут він приймав необхідну терапію, у надії чекав допоки його результати підуть на покращення. Коли йому запропонували пройти тестування на ВІЛ – уже не вагався, адже було одне бажання врятуватися від хвороби і повернутися додому.

- Кіровоградський обласний онкодиспансер – партнер проєкту ACCESS Pro: «Доступ спільнот до послуг з догляду та лікування ВІЛ через сучасні інформаційні системи та кращий зв'язок з послугами, в рамках програми PEPFAR (2018 – 2023)». Завдяки проєкту медичний заклад отримав безкоштовно експрес-тести для діагностики ВІЛ, якими проводиться тестування осіб, що знаходяться в групі ризику. Назар потрапляв у цю категорію. У нього виявили ВІЛ-позитивний статус, після чого перенаправили до мене, - розповідає соціальний працівник проєкту Анна Шевченко.

- Перше, що я запитав у соціального працівника під час консультації «У мене, що СНІД?». Вона відповіла: «Ні, до СНІДу ще далеко. Якщо приймати ліки СНІДу не буде». У мене не було сумнівів, де я міг інфікуватися. Десять років тому я жив із жінкою, яка за кордоном працювала працівницею комерційного сексу. Від неї, ймовірно, я й інфікувався, - ділиться Назар.

Та найбільше він не знав, як сказати про ВІЛ-статус нинішній дружині. Вона заради його одужання від онкозахворювання поїхала на заробітки.

- Назару було важко прийняти ВІЛ-статус і розпочати АРВ-лікування. Знадобилося кілька днів, щоб підібрати потрібні слова, щоб пояснити, що люди з ВІЛ живуть довго і щасливо. Головне – приймати ліки, до того ж, лікування безкоштовне. І Назар мене почув. Він хотів про свій статус сказати дружині, чекав її приїзду. Я допомогла йому підібрати важливі слова, - додає соціальний працівник.

Через місяць повернулася дружина Назара із заробітків. Вона мужньо вислухала історію про минуле чоловіка. Погодилася пройти тестування. Результат – позитивний.

- Жінка спокійно сприйняла ситуацію. Без істерики і плачу. Вона тоді сказала: «Ти зараз головне не падай духом. Нам треба подолати твоє онкозахворювання. Будемо разом приймати АРВ-терапію. Я знаю, що люди з ВІЛ живуть довго і щасливо», - каже Назар, дякуючи команді проєкту ACCESS Pro, яка у важкий момент підтримала його.