handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Соціальна профілактика: шанс на нове життя

Цього року на Кіровоградщині вперше було закуплено послуги соціальної профілактики за сприяння міської ради Кропивницького. Це нова модель, яка втілюється благодійною організацією «100 відсотків життя. Кропивницький» та Центром пробації в Кіровоградській області. Як показують історії порушників закону – є шанс на зміни, а відповідно потреба продовжити фінансування соціальної послуги заради безпеки у місті.

Олексія затримали у 2017 році. До цього він ввів аморальний життя – вживав алкоголь і наркотики. Згодом дізнався, що в нього гепатит, який треба терміново лікувати, а ні коштів, ні ліків не було. Від безвиході почав активніше вживати наркотики.

- Я думав, так вдасться втекти від своїх проблем, забутися. Гадав, що наркотики мене врятують… Не знаю, звідки взялися правоохоронці, обшукали мене. І затримали…, - пригадує Олексій.

Він отримав умовне покарання у Центрі пробації, куди мав приходити відзначатися у призначені дати, вести нормальний спосіб життя. Каже, інспектори йому почали морально допомагати, виводити із тієї кризи, в яку він потрапив.

- Потім у Центрі пробації відкрився кабінет соціального працівника, де можна було отримати консультації із поширюваності соціально-значущих захворювань. Я консультувався щодо свого захворювання, - розповідає Олексій.

Згодом чоловік усвідомив усю відповідальність за власне здоров’я, збирався працевлаштуватися, щоб заробити коштів на лікування. Проте в один день його дружина без жодних пояснень втекла, залишивши двох дітей. 

- Тоді найменшій дитині було лише вісім місяців, вона була на штучному вигодовуванні. Звісно, я для своїх дітей став мамою – куховарю, перу, гуляємо, навчаємося пізнавати світ. Я в декретній відпустці по догляду за дітьми. Зараз я розумію наскільки їм потрібен. І відтоді не було жодної думки повертатися на стежку злочинності. Що мене змінило? На мене вплинули у Центрі пробації інспектори і соціальний працівник. І мої діти, з якими я заново пізнаю життя, - розповідає Олексій.

Таких успішних історій від засуджених, які зрозуміли свої помилки, чимало. Є надія, що їхнє життя зміниться. А значить, злочинність знизиться і місто буде безпечним.

-   За проектний  період послугу соціальної профілактики отримали 205 осіб, які опинились у складних життєвих обставинах, та перебувають на обліку в Центрі пробації. Для них були проведені бесіди щодо різних проблем зі здоров’ям у випадку наявності інфекційних, соціально-значущих або хронічних захворювань, а також шляхів їх попередження чи подолання. Формувалась у клієнтів мотивація щодо проходження тестування на ВІЛ, інфекцій, що передаються статевим шляхом, туберкульозу та інших соціально-значущих захворювань, - коментує виконавчий директор БО «100 відсотків життя. Кропивницький» Костянтин Данильченко - До того ж, в рамках соціальної профілактики клієнти отримували індивідуальні профілактичні засоби, допомогу психолога та юриста.

Ефективність реалізації послуги соціальної профілактики оцінюють і посадовці.

- Благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький» професійно працює з відповідною категорією клієнтів уже не один рік. Наразі вони ефективно реалізують послугу соціальної профілактики. Ми бачимо справжні історії людей, які готові змінюватися. І це важливо. Адже завдяки переосмисленню своєї поведінки, рівень злочинності у місті знизиться, - коментує директор Кропивницького центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олег Краснокутськийі відзначає, що фінансування з міського бюджету цієї послуги необхідно продовжити і наступного року. 

Вікторія Семененко