handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

На Кіровоградщині безкоштовно тестують на ВІЛ ув’язнених та засуджених

Не секрет, що саме у пенітенціарній системі високий рівень захворюваності на соціально-значущі захворювання. Це та група ризику людей, яка потребує негайного обстеження, виявлення та вчасного лікування.

На Кіровоградщині благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький» в рамках проекту «Заради життя» (Serving Life), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується РАТН, два роки поспіль тестує на ВІЛ засуджених на ув’язнених. Проект впроваджується в семи державних установах виконання покарань - ДУ «Кропивницька виправна колонія №6», ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор», Кропивницький міський відділ з питань пробації, ДУ «Петрівська виправна колонія №49», ДУ «Олександрівський виправний центр №104», ДУ «Устинівський виправний центр №37», Олександрійський міськрайонний відділ філії Центру пробації в Кіровоградській області.

- У місцях позбавлення волі високий рівень поширюваності соціально-значущих захворювань. Благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький» – найбільша пацієнтська організація у нашому регіоні, яка майже п'ятнадцять років протидіє епідемії ВІЛ. Тому ми вважаємо за необхідне максимально обстежити всі групи ризику з метою вчасної діагностики та лікування. Ми проводимо скринінгове анкетування на ВІЛ, туберкульоз, вірусний гепатит. Знаходимо необхідні слова до кожного, щоб протестувати на ВІЛ та мотивувати до проходження флюорографічного обстеження. З кожним клієнтом укладаємо «поінформовану угоду», де він, письмово погоджується на соціальний супровід. Відтак, ув’язнені і засуджені перебувають під нашим супроводом з моменту виявлення хвороби до повного та ефективного її лікування, - розповідає керівник пенітенціарного напрямку БО «100 відсотків життя. Кропивницький», координатор проекту «Заради життя» Олександр Камінський.

Ця діяльність в установах виконання покарань здійснюється за принципом «єдиного вікна», коли всі послуги надаються в одному місці. У команді задіяні соціальні та медичні працівники. У кожного своя роль супроводу ув’язнених і засуджених. Соціальні працівники здійснюють дотестове консультування, тобто морально готують клієнтів до проходження експрес-тестування на ВІЛ, допомагаючи зрозуміти його необхідність. Коли ж діагноз підтверджується, складають індивідуальні плани соціального супроводу клієнта, надають консультаційні послуги щодо формування прихильності до АРТ-лікування та диспансерного спостереження. Медичний працівник здійснює як особисті зустрічі, так і онлайн-консультації з приводу призначення антиретровірусної терапії та формування прихильності, за потреби клієнта перенаправляє до необхідних спеціалістів.

- Важливо, щоб ув’язнені та засуджені довіряли соціальному працівнику. Тому певний час триває налагодження контакту, формування певної довіри. У Петрівській виправній колонії №49 з цим простіше, адже діє модель «рівний рівному». Там працює наш соціальний консультант Віталій, який одночасно відбуває покарання у колонії. Його сприймають за свого - він колишній наркозалежний. Та він зумів перебороти свої страхи і проблеми, тому зараз допомагає іншим, - додає Олександр Камінський.

Протягом реалізації проекту «Заради життя» соціальні працівники надали майже дві тисячі консультацій засудженим та ув’язненим. У результаті 68 ВІЛ-позитивних осіб, які мають конфлікт з законом, було поставлено на диспансерний облік та вперше призначено антиретровірусну терапію. За підсумками скринінгового анкетування у 16 ВІЛ-позитивних осіб підтвердився гепатит, тож вони отримують безкоштовне лікування, а у 36 ув’язнених та засуджених – туберкульоз.

Зараз команда проекту «Заради життя» планує розширити свої можливості – тестувати статевих та ін’єкційних партнерів, а також біологічних дітей ВІЛ-інфікованих осіб, які перебувають в установах виконання покарань.

Лише комплексний підхід у протидії епідемії ВІЛ, принесене бажані результати, переконані в благодійній організації «100 відсотків життя. Кропивницький».