handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Як протестуватися на ВІЛ швидкими або оральними тестами

Як протестуватися на ВІЛ швидкими або оральними тестами cпілкуємося із лікаркою-інфекціоністкою Кропивницької ЦРЛ, медичний координатор проєкту HealthLink. Твій партнер по здоров'ю Ольга Поштак.
 - Тестування на ВІЛ – єдиний спосіб діагностики вірусу. Коли варто проходити тестування?
- Якщо говорити про діагностику вірусу, то найшвидший, найпростіший та доступний спосіб діагностики це проходження тестування на ВІЛ швидкими кров'яними чи оральними (слинними) тестами. Ми, лікарі, рекомендуємо проходити тестування двічі на рік, особливо якщо людина час від часу має незахищені статеві контакти, часто змінює партнерів, вживає наркотики ін’єкційно.
- Як проходить процес тестування?
 - Процес тестування відбувається в загальному до 20 хвилин з урахування дотестового консультування, за умови що тестування проходить у лікарні або на базі благодійної організації за асистування соціального працівника. Лікар за допомогою скринінгового анкетування визначає ризик інфікування на ВІЛ, надає передтестове консультування. Процедура тестування проходить легко. Якщо мова про кров’яний тест, лікар бере у пацієнта з пальця кров. Якщо оральний експрес-тест – він базується на аналізі слини. Пацієнту пропонують на вибір метод тестування - кров'яний чи оральний тест. Він вирішує самостійно. Тривалість очікування результату і точність однакова в обох видах тестів. Перевага тестування оральним тестом в тому, що його можна зробити вдома самостійно, або ж соціальний працівник може протестувати клієнта у парку на лавці чи деінде.
- Оральні тести можна замовити безкоштовно додому? Як це зробити?
 - Оральні тести, навіть, у період війни доступні і безкоштовні. Їх замовити можна самостійно – увівши в пошуковій системі сайт «Про здоров’я», обравши розділ «Хочу обстежитися». Далі необхідно пройти анкету ризику та оформити замовлення. Опісля – із замовником зв’язується відповідальна особа, яка здійснює відправку, підтверджує замовлення та правильність адреси доставки. До речі, тест можна замовити для себе та для партнера, тест надсилається на вказане поштове відділення.
 - Яка ефективність даних тестів. Якщо тест показав позитивний результат, чи проводяться додаткові обстеження пацієнта? Чи одразу пропонують лікування?
 - Ефективність і достовірність отриманих результатів методом тестування швидкими кров’яними чи то оральними тестами, становить 99,9%. Загалом тестування проходить поетапно, використовуються скринінговий, верифікаційний та ідентифікаційний етапи тестування. Це все три тести, які поетапно використовуються у разі позитивного результату першого тесту. Якщо усі три тести показують позитивний результат, клієнту пропонують одразу розпочинати прийом антиретровірусних препаратів. А також встановлення статусу методом імуноферментного аналізу крові. Для виключення наявності супутніх захворювань, лікар може призначити додаткові обстеження людині з ВІЛ. Вони не завадять початку прийому ліків – антиретровірусної терапії.
 - На які симптоми варто звернути увагу, щоб пройти тестування на ВІЛ?
 - ВІЛ-інфекція має різні клінічні прояви. Природний перебіг ВІЛ характеризується зазвичай послідовною зміною стадій захворювання зі збільшенням кількості симптомів та погіршенням стану інфікованої людини. Імунітет до ВІЛ не розвивається. І за відсутності лікування процес завжди закінчується смертю. Проте тривалість хвороби для кожної інфікованої людини різна. Ранній початок лікування ВІЛ-інфекції має значний вплив на природний перебіг захворювання, збільшує тривалість та якість життя людини з ВІЛ. При ВІЛ-інфекції інкубаційний період (проміжок часу між інфікуванням та першими проявами хвороби) триває від 2 тижнів до декількох місяців або років. Темпи прогресування ВІЛ-інфекції можуть бути різними та залежать в основному від швидкості розмноження вірусу та рівня вірусного навантаження. У 85–90% осіб із типовою ВІЛ-інфекцією період прогресування становить 5–7 років з моменту інфікування. Для 10% осіб характерний повільний розвиток протягом 10–15 років. І лише майже 5% мають швидкий темп прогресування, коли виражені прояви ВІЛ з’являються вже протягом перших 3-х років від моменту інфікування. Якщо людина замислюється над тим, що вона могла інфікуватись ВІЛ, то слід звернути увагу на такі симптоми як: головний біль, збільшення лімфатичних вузлів на тілі, висипання на шкірі, гарячка, діарея, біль у м'язах, біль у суглобах, втрата маси тіла.
- До кого звернутися, щоб протестуватися на ВІЛ?
- Кожен бажаючий може пройти тестування на ВІЛ безкоштовно і конфіденційно. Необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, до кабінету контролю інфекційних захворювань чи до кабінету «Довіра», до благодійної організації «100 відсотків життя. Кропивницький», замовити оральний тест додому через сайт «Про здоров’я». Пам’ятайте: тест на ВІЛ – рятує життя.