handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Як підтримати людину, яка дізналася, що в неї ВІЛ або туберкульоз

«У моєї сестри виявили ВІЛ-інфекцію. Знаю про це лише є. Коли це почула, сама розгубилася. Порадьте: як мені підтримати сестру?», - таке повідомлення залишила Оля в телеграм-каналі нашого психолога.
«У чоловіка туберкульоз. Я в шоці! Ми нормально харчуємося, піклуємося про себе, а тут на тобі. Він пригнічений і опустив руки. Як мені йому допомогти повернути віру в себе?», - запитує дружина нашого клієнта.
Таких запитань ми чуємо безліч.Як підтримати людину, яка дізналася, що в неї ВІЛ чи туберкульоз, розповідає у психологічній рубриці психолог проєкту "100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині" (за підтримки Глобального фонду) Ольга Котенко:
 Для кожної людини така новина буде неабияким стресом, тому тут ідеально підійдуть кроки з кризового консультування.
Будьте поруч (дивіться, слухайте, реагуйте на бажання хворого);
Не задавайте безліч питань типу: «що ти зараз відчуваєш?». Не нав'язуйте свою розмову. Проте будьте готові поговорити, якщо він (вона) захочуть.
Розмова дуже важлива, але тільки тоді, коли пацієнт сам цього хоче;
Дайте можливість людині «переварити інформацію»;Якщо людина «заморожена», не витягуйте її з цього стану, просто помовчіть біля неї, можна взяти за руку;
Не говоріть, що «все буде добре». Ви не можете знати цього напевно і це може спровокувати агресію у ваш бік. Краще скажіть, що ви поруч і готові допомогти та підтримати;
Якщо пацієнт йде на розмову, варто донести, що лікування цієї хвороби не є смертельним, що туберкульоз виліковний, а з ВІЛ, за умови прийому ліків, люди живуть повноцінним життя.
Розпитайте, що особисто для нього (неї) є жахливим в почутих діагнозах.