handy anzapfen anwendung apps to track iphone by number without permission snapchat emojis ändern hook up sites in Midstream South Africa free speed dating in Heidelberg South Africa online partnersuche gay Carouge Schweiz how to put a gps track on a cell LG V50 сайт знакомств tegos ru

Психологічна рубрика: мені довелося покинути свій дім

Сьогодні у психологічній рубриці, розглядаємо питання корисне для тих, кому довелося залишити свій дім і переїхати. Як бути? Консультує психолог проєкту "100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині" (за підтримки Глобального фонду) Ольга Котенко.
 1) Не картайте і не звинувачуйте себе. На момент прийняття рішення це був максимум, на який ви були здатні. Не існує правильної причини. Хтось поїхав, бо в його будинок прилетіла ракета, хтось зі страху і паніки, хтось, бо поїхали інші, хтось, бо малі діти… Кожен має право на власний вибір.
Не дозволяйте почуттю провини оволодіти вашою свідомістю. Це токсичне почуття, яке не дасть вам рухатися вперед. Звичайно, знайдуться люди, які будуть соромити вас, осуджувати і підкріплювати ваше почуття провини.
Але варто пам'ятати: КОЖЕН МАЄ ПРАВО НА ВЛАСНИЙ ВИБІР.
І ніхто не знає, як було чи буде, де правильно і краще
 2) Дайте собі час для адаптації на новому місці (осбливо, якщо ви за кордоном), не вимагайте від себе надзвичайного.
Познайомтесь з навколишнім середовищем: вулицею, магазинами, парками. Це допоможе повернути відчуття стабільності. Дайте собі час і можливість для горювання та страху, адже евакуація - це вимушений переїзд, це втрата комфорту і впевненості в завтрашньому дні. Ви втратили минуле життя і треба сили для будування нового. Навіть якщо вас не бомблять, у вашій країні йде війна.
3) Якщо ваші рідні і близькі лишились вдома і не захотіли переїздити, вони мають на це право. Ви не можете насильно перевезти їх. Люди, які хочуть залишитися вдома, мають на це право. Звичайно, ви хвилюєтесь (можливо картаєте себе. що ви в безпеці, а вони - ні), але ви зробили свій вибір, а вони свій.
4) Обмежте спілкування з тими людьми, які "поїдають" ваші ресурси (після спілкування з ними піднімається паніка, тривога, накриває почуттям провини) і лишіть тих, хто поповнює і додає нових ресурсів. Долучайтесь до груп підтримки, зараз таких дуже багато.
5) Не поспішайте. Зараз не можлива довоєнна продуктивність. Це норма, потім все повернеться. Якщо ви за кордоном і у вас діти, не поспішайте випхати їх до школи чи садка. Їм теж важко, вони потребують часу для адаптації.
 6) Пам'ятайте, що радість, як і будь-яка інша емоція, виникає не залежно від вашого бажання. Тому не контролюйте цей процес і дайте радості можливість існувати. Будь які емоції потребують виходу, не тримайте їх в собі. Якщо ви хочете сходити в ресторан чи на манікюр і для вас - це доступно - робіть! Нікому не стане краще від вашого нещастя. А якщо ви наповнетеся, то зможете щось дати іншим.
Свої питання психологу, пишіть у коментарях, або ж надсилайте в телеграм-канал: @Olka_Kotenko